Larver på alunrot

Fråga:
Har en relativt nyplanterad trädgård och har bland annat ett antal limefärgade alunrotsplantor. De har varit etablerade ett halvår och jättefina, men plötsligt såg de lite ledsna ut. Skulle ta bort lite vissna blad runt om, som det ju blir, och märkte då att själva plantan låg som en mössa helt lös ovanpå jorden. Någon hade ätit upp merparten av rötterna. När jag tog upp plantan för att titta närmare bröt jag itu den lilla stammen och inuti den låg det en larv. Och likadant var det på de andra plantorna.

Svar:
Utan bild skulle jag ändå våga drifta mig att gissa att det rör sig om larver av öronvivel. De är notoriskt förtjusta i perenner och en favorit verkar vara alunrot. Larverna är ca 15 mm långa. Oftast är de krumt böjda. Verkar det stämma på ditt angrepp? Öronvivel kan bekämpas biologiskt med hjälp av insektsparasitära nematoder (säljs ofta under namnet Nemasys). Det är små rundmaskar som man vattnar ut över området där man misstänker att det finns skalbaggslarver. De söker sedan upp skalbaggslarverna och dödar dessa. Följ anvisningarna på förpackningen för lyckat resultat.

Ulf Nilsson, trädgårdsrådgivare FOR september 2022

Öronvivel Foto: Ulf Nilsson

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar