Korkrost på pumpa

Fråga:
 Jag har frågor om märken som sprider sig på en skördad pumpa.

Pumpan skördades i Oktober och har legat i svalrumstemperatur (ca 15-17grader) utan direkt solljus.

Pumpan började efter ca 1 månad att få lite mörkare svagt upphöjda fläckar som sedan fick regelbundna mönster i sig. Fläckarna spred sig först ganska långsamt och senare med lite större hastighet. Fläckarna är lika spänstiga som resten av pumpan och de äldsta fläckarna har börjat bli gröna som om skalet börjat producera klorofyll?

Jag gissade först att den höll på att bli dålig men nu snart 4 månader senare är den fortfarande spänstig och inte mjuk någonstans? Sedan gissade jag på en svamp eller annat virus/bakterie i och med att den sprider sig i kontrollerade ganska runda former och det syns skillnad mellan fläckarna? Pumpan finns kvar och står sedan ca 1 månad lite ljusare närmare fönstret för att se om den blir grönare nu än tidigare.

Svar:
Det är korkrost som syns på dina pumpa. Det är ingen sjukdom utan det är en fysiogen skada som orsakas av klimatet. Det är celler i skalet som spricker, ofta på grund av hög luftfuktighet därefter torkar cellerna till och bildar dessa upphöjda förhårdnader. Det är alltså inget fel på dina pumpa.
Jag har inte funnit den exakta orsaken till vad som gör att det bli vissa mönster. Vissa sorter inom exempelvis melonsläktet får alltid detta utseende, de är nära släkt med pumpa. Andra växter får dessa bildningar när det är för hög luftfuktighet och för starkt rottryck (rötterna tar upp mer vatten än vad bladen kan avdunsta). Sorters om normalt inte får korkrost (eller ödem som det också kan kallas i vissa fall) kan bilda klorofyll i dessa celler när det finns ljus.

Henrik Bodin, trädgårdsrådgivare FOR, mars 2022

Korkrost på pumpa, Foto Danielle Bågenholm-Lind

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar