Ihåliga majsplantor? Potatisstamfly

FRÅGA: Mina majsplantor vissnade till synes utan anledning efter att jag planterat ut dem i våras. De såg söndertrasade ut nertill och på andra plantor, som ännu stod upp syntes små hål nere vid stambasen. Kan det vara något som äter upp plantorna inifrån?

SVAR: Alldeles riktigt. Det är en fjärilslarv som lever och äter upp stammens innanmäte. Arten är stjälkfly, även kallat potatisstamfly, och går även på växter som majs och rabarber. Råkade själv ut för den för något år sedan och jag fångade då förövaren på bild. Tyvärr är den svår att bekämpa och rådet är att ta bort angripna plantor och oskadliggöra larverna så snart man upptäcker skadan. Själv lyckades jag pilla ut några larver och på så vis rädda några av majsplantorna.

Lise-Lotte Björkman, Hemträdgården nr5 2020, https://svensktradgard.se/

Foto: Lise-Lotte Björkman

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar