Konstgödsel eller naturgödsel

Fråga:
I vår förening är det inte tillåtet att använda konstgödsel. Men vad är egentligen konstgödsel? Är alla pelletsformer konstgödsel eller finns det någon sort man kan använda? Min granne använder en pelletsform, där står “Organic gardening” och “100% natural origin”.

Svar:
Ja detta med gödsel är en djungel. Men som svar på din fråga: alla pelletsformer är inte konstgödsel. Många av dagens ekologiska gödselmedel är också pelleterade och kan bestå av höns/kycklinggödsel, tång/alger, skördeprodukter, slakteriavfall mm. Så vad man ska kolla efter är innehållsförteckningen, vad gödseln består av.

På påsen från din granne står det “Organic gardening” och “100% natural origin” så då får man utgå från att den består av naturliga gödselämnen. Andra märkningar man ska hålla utkik efter är om den är märkt för ekologisk odling (eventuellt KRAV-märkt, men alla produkter för fritidsodlare är inte KRAV-märkta även om de är ekologiska), om det är naturliga råvaror, naturgödsel.

För att komplicera det ytterligare så finns det gödselmedel i handeln som är en blandning av naturgödsel och konstgödsel.

Konstgödsel är framställd genom en kemisk, energikrävande process och inte från naturliga råvaror. Där står oftast bara en kemisk beteckning för innehållet av enskilda näringsämnen i procent t ex NPK 11:5:18.

Solveig Sidblad, hortonom juni 2022

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar