Klimatskador tomatblad

Fråga: Jag har nyligen köpt en tomatplanta till min balkong. Den har stått ute i ungefär en vecka där det varit rätt blandat väder men de senaste dagarna har varit strålande sol och det blir över 30° mitt på dagen när solen står som högst. Jag upptäckte nu på kvällen att bladen verkar vara lite missfärgade och har lite fläckar, vad kan detta beror på vad kan jag göra åt det?

Svar: I växthus är klimatet perfekt för en tomatplanta. Man håller rätt temperatur hela tiden, lagom med ljus, lagom luftfuktighet. Plantan har bra tillgång till vatten och näring. Tomatplantan behöver inte lägga energi på att bilda extra skyddslager utan kan växa optimalt hela tiden.

När sedan plantan flyttar ut på en balkong blir förutsättningarna helt annorlunda. Framför allt påverkas plantan av ökad vind kring bladen, starkare solljus när solen skiner. Stress i form av ojämn temperatur som kan leda till att rötterna inte lyckas ta upp rätt näringsämnen eller rätt mängd vatten. Tomatplantan klarar att ställa om sig till dessa förutsättningar men det tar ett tag. Och under tiden kan det uppstå diverse skador på plantans blad. Det är det som du ser. Det kallas klimatskador.

Det som går att göra för att hjälpa växten att ställa om till det nya klimatet är att skydda den mot det starkaste solskenet mitt på dagen och se till att den har god tillgång på vatten. När de nya bladen kommer är de anpassade till det nya klimatet och då kommer plantan att klara av starkt solsken, blåst och skiftande temperaturer. 

Henrik Bodin, FOR-rådgivare

Foto: Karin Freijd

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar