Kan jag odla tomater utomhus?

Fråga: “Jag har ätit en väldigt god, liten, gul pärontomat. Vad kan den heta? Jag tänker odla tomater från frö i stora krukor utomhus och trä över stora plastpåsar, s k klädpåsar, på fyra pinnar och sätta över krukorna. Kan det funka?”

SVAR: Förmodligen är det sorten ’Yellow Pearshaped’,som är en vanlig, anrik, gul pärontomat du smakat. Godast blir den om plantan får växa ute i solen.
Många tycker om sorten, medan andra tycker att dess smak är överskattad, men formen är annorlunda och rolig. En annan smakfavorit, för  många, är ’Sungold’ F1, en rund och liten, orange tomat i långa klasar. Båda sorterna är högväxande och värda att testa.

Frön finns i handeln. Tomater som ska växa ute sår du i mitten till slutet på mars. För tidig sådd ger ofta svaga och rangliga plantor. Sätt ut plantorna när frostrisken är över. Högväxande tomatplantor behöver bindas upp och få stöd. Att odla i stora, genomskinliga plastpåsar ger ett gynnsammare mikroklimat, vilket passar tomater,
som vill stå soligt, varmt och skyddat. Men hur beständiga klädpåsar är i solen vågar jag
inte svara på.

Det finns färdiga tomatodlingspåsar eller -koner att köpa, men då blir det plötsligt dyrare tomater. Bra är om påsarna inte ligger an mot plantorna och att det är hål i dem, för ventilering. Håll koll på att det inte blir för varmt och fuktigt i påsen. Klipp av toppen på hela påsen när plantorna växt till och börjar blomma och sommaren är som varmast.
Blommorna behöver pollineras för att det ska bli någon frukt och insekter kan ha svårt att
komma åt inne i påsen, du kan själv överföra pollen med en pensel eller fjäder.

Lise-Lotte Björkman, Hemträdgården nr 1 2017

 

Foto: Henrik Bodin

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar