Gul och mjuk blast på potatis

Fråga:
En del av blasten har blivit gul/färglös och mjuk på min potatisodling, och jag plockade endast bort den gula delen, dock ej hela blasten.
Beror den gula och mjuka delen på bladmögel och bör jag ta bort hela blasten isåfall?

Svar:
Nej om det inte syns tydliga mörka fläckar på bladen så bör det inte vara bladmögel. Det börjar alltid som fläckar på bladen som sen gulnar och vissnar. Det finns en annan sjukdom som kan angripa potatis och som ger gulnade och försvagade plantor. Då syns också en svart slemmig röta nere på stjälken, stjälkbakterios. Om så skulle vara fallet bör hela plantan grävas upp. Denna sjukdom sprids med utsäde så det är viktigt att alltid köpa certifierad sättpotatis. Men gulnande blast kan ha fler orsaker. Det finns olika skadegörare som äter på potatis bl a potatisstamfly. Enskilda stjälkar eller hela potatisstånd gulnar och vissnar tidigare än normalt. I den nedre delen av stjälken finner man grova gångar och i bästa fall även larver. Plocka bort och oskadliggör larver som upptäcks. 

Solveig Sidblad, hortonom juli 2022

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar