Elefantgräs

Fråga:
I många år har vi haft vårt Elefantgräs som växer så det knakar. Det växer i fyra fyrkanter och har alltid varit många. Vi klipper bort dem som är runt om i gräsmattan. Och klipper ner de höga när frosten inte är kvar (ca slutet maj) Vad har hänt i år? Det kommer upp många men bara runt kanterna, i mitten kommer det inga. Detta fenomen har också uppträtt hos en av grannarna en bit bort. För torrt? för trångt? Eller något annat speciellt i år?

Svar:
Det låter som att det kan ha varit något som vinterklimatet ställt till med eftersom även grannarna har drabbats. För mycket fukt i höstas, isbeläggning, djup tjäle etc.. svårt att säga exakt. Men många perenner beter sig på detta vis, att de dör ut i mitten, och behöver delas på förr eller senare. 

Elefantgräset går bra att dela på. Gräv upp de plantor som finns kvar och gräv även upp det som är dött. Fyll på med ny jord, se till att gropen är väldränerad så att det inte står vatten där på vintern. Plantera tillbaka de plantor som lever så kommer de nog  snart att fylla upp igen.

Ann-Kristin Isaksson, trädgårdsrådgivare FOR juni 2022

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar