Bekämpa parksallat mm

Fråga:
Har en 4000 kvm stor tomt, delvis med skog. En liten del är skog och en stor del är täckt med parksallad. På tomten finns också mycket kirskål och en del åkervinda. Jag vill odla. Vad gör jag?Försöker täcka så mycket jag kan med presenning, klipper där jag kan och river av bladen på andra stället. Alla blommor jag ser tar jag bort. Tacksam för fler tips.

Svar:
Jag tänker att du har börjat med en bra strategi. Det är utnötning som gäller. Genom att täcka området med plast, presenningar etc, klippa och dra upp blad och plantor så utarmar man växten. Bra också att ta bort alla blommor så att det inte fröar av sig. Men som sagt, det kan ta tid innan det ger resultat så det gäller att ha tålamod. 

Ett annat tips är att så in ytan till gräsmatta så att gräset konkurrerar med ogräset och dels klipper man gräsmattan regelbundet så att ogräset försvagas.

Ann-Kristin Isaksson Trädgårdsrådgivare FOR maj 2022

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar