Svarta blad på kornellen

Fråga: Min kornell med röda stammar fick svarta blad i år. Bladen kom som vanligt men strax efter att de slagit ut blev de svarta. Vad kan det bero på?

Svar: Korallkornell (Cornus alba ‘Sibirica’) som är den vanligaste rödstammiga kornellen i våra privatträdgårdar. Kommer ursprungligen från inlandet. Det betyder att den tål stark kyla. Och att den är van vid en jämn temperaturhöjning på våren. Det klimatet har vi inte haft de sista åren i de mer sydliga delarna av vårt land. Utan här har temperaturen ofta hoppat upp och ner på senvintern och tidig vår. Vilket innebär att blir det en period med lite varmare väder tror kornellen att det är vår. Och då börjar den växa. Blir det sedan ett bakslag med minusgrader någon natt eller flera nätter fryser de unga späda bladen, ibland de unga skotten, för de är inte förberedda för att klara minusgrader. Det är alltså ingen skadegörare som orsakat detta utan klimatet. Har skadan uppstått är det bara att låta växten stå. För vanligtvis orkar den starta om igen med en ny omgång blad. Och i slutet av maj ser den ut precis som vanligt.

FOR-rådgivarna 2020

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar