Glasäpple

Fråga: Varför får en del äpplen nästan genomskinligt fruktkött?

Svar: Fenomenet kallas glasighet. Fruktköttet blir glasigt när cellvätska läcker ut ur cellerna och hamnar i mellanrummet mellan cellerna. Orsaken kan vara varmt torrt väder eller låg kalciumnivå i frukten. Oftast inträffar detta när äpplet är fullmoget eller på gränsen till övermoget.

Exempel på äpple med glasigt fruktkött: Transparente blanche, Oranie, astrakaner.

Glasighet kan uppfattas som smakförhöjande. Egenskapen försämrar fruktens lagringsförmåga.

Sveriges Pomologiska Sällskap, https://svepom.se/

Foto: Henrik Bodin

I vår kunskapsbank “Frågor & svar” samlar vi alla typer av trädgårds- och odlingsfrågor. Våra oberoende experter har svarat på 1000-tals frågor. Svaren till frågorna utgår alltid från aktuell kunskap och erfarenhet när frågan ställdes. 

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. 

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar

Skörda örter

Fråga: När är det bäst tid att skörda örter? Svar: Blad och stamdelar kan skördas under hela säsongen men helst innan blomningen.

Läs mer »