Därför ska du inte ta med växter hem från semestern, experterna förklarar riskerna

Den 12 maj är det Internationella växtskyddsdagen, en dag då uppmärksamheten riktas mot ett växande globalt problem: spridningen av växtskadegörare via resor och handel.

Kampanjen #PlantHealth4Life lanseras nu för tredje året i rad i hela Europa och experter i Sverige vill öka medvetenheten om varför våra växter behöver skyddas.

Osynliga hot med stora konsekvenser

Skadegörare som insekter, bakterier, virus och svampar kan enkelt följa med i väskor, på träemballage eller i frön från andra länder. De syns inte men effekterna av att de sprids kan bli förödande.

– I en globaliserad värld rör sig stora mängder varor över landsgränserna varje dag. Skadegörare kan följa med obemärkt. Om vi undviker att ta hem växter eller fröer från länder utanför EU kan vi tillsammans förhindra spridningen, säger Henrik Alsterbo, växtskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Exempel på växtskadegörare som redan orsakat stor skada är bland annat mördarsnigeln och bakterien Xylella fastidiosa, som har förstört miljoner olivträd i södra Europa. En annan är den matta stjärnhimmelsbocken, en karantänskadegörare som hotar svenska lövträd.

Fota växten men lämna den utomlands

Vad kan du som resenär eller hobbyodlare göra?

– Många känner inte till varför växters hälsa är så viktig. Vi vill visa att växter inte bara är vackra de ger oss mat, frisk luft och är avgörande för ekosystemet, säger Ingrid Areskoug, också växtskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Tänk på det här:
• Ta inte med växter eller fröer hem från länder utanför EU.
• Kontrollera att växter du beställer online har sundhetscertifikat.
• Berätta för barnen om hur viktiga växter är de kan bli nästa generations växtskyddsambassadörer.

Små val gör stor skillnad

Genom att vara vaksam och sprida kunskap kan vi alla bidra till att skydda svensk natur, jordbruk och biologisk mångfald.