Larver på buxbom

Vid massförekomst kan buxbomsmottet (Cydalima perspectalis) kaläta angripna plantor. Foto: Charlotta Jörgensen

I sommar har det kommit flera frågor om larvskador på buxbom. Skadegöraren är i detta fall buxbomsmottet (Cydalima perspectalis), en fjäril vars larver, vid massförekomst, mer eller mindre kan kaläta buxbomplantor. Förutom bladen äter de också på spröda skott och bark. Larverna spinner ibland in plantan med tunna trådar som bildar en gles väv. Arten har sitt ursprung i östra Asien och det första europeiska fyndet rapporterades 2007 från Tyskland medan första svenska fallet konstaterades i Skåne 2016. De åtgärder som kan rekommenderas för fritidsodlingen är biologisk bekämpning med bakterien Bacillus thuringiensis ssp. Kurstaki eller att plocka larverna för hand från plantan.