Vidjehortensia

Fråga: Undrar om lite råd gällande vidjehortensia buskar som planterades förra året. Skall de beskäras i år och i så fall hur? Blir förvirrad av allt som skrivs på nätet. Vill ju gärna ha blomning i år. Fick även tipset att köpa blåbärsgödsel, är det verkligen korret?

Svar: Vidjehortensia är en fantastisk buske och blommorna otroligt vackra. Det stämmer att den ska gödslas med rhododendrongödsel (eller blåbärsgödsel) och buskarna ska planteras i rhododendronjord eller att planteringsjorden blandas med ogödslad okalkad torv.

Vidjehortensia blommar på årsskotten så hur den än beskärs kommer buskarna att skjuta nya skott som blommar i slutet av sommaren/början av hösten. Om buskarna har för veka grenar kortas de in för att bli en stadig buske. Om grenarna och skotten får växa fritt blir de veka och kan knäckas av blåst eller snö. Beskärning av vidjehortensia – om så behövs – gör man tidigt på våren.

Annica Larsdotter, FOR-rådgivare 2021

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar