Syren med dålig blomning

Fråga:
Vår syren, Beauty of Moscow, ca 7 år gammal, har blommat rikligt varje år . I år är det bara enstaka blommor upptill och en del kala grenar. Vad göra?

Svar:
Det kan finnas flera orsaker till sämre blomning. Blomanlagen bildas redan under hösten så en kall och regnig höst kan minska blomningen nästa vår.

Sen sväller syrenens knoppar tidigt på våren. Blir det då som i år en vårvinter med mycket växlande temperaturer, soliga varma dagar och kalla nätter finns risk att knopparna fryser(cellerna sprängs) och även hela grenar.

De grenar du beskriver som kala, är de helt kala utan grönska i toppen? Då har de med all sannolikhet frusit. Testa genom att skrapa försiktigt med nageln på barken. Finns det friskt grönt under barken då finns det liv. Då kan du klippa ner grenen till den friska veden.

En tredje anledning till sämre blomning är att äldre grenar så småningom blommar mindre. Därför behövs en regelbunden föryngring där äldre grenar beskärs eller gallras ur helt. Genom att beskära på lite olika höjd kan man få grönska hela vägen, annars har syrener en tendens till att bli kala nertill.

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar