Risig bambu

Fråga:
Undrar varför vår bambu ser så risig ut? Den står i en bergsskreva där vi vet att det är fuktigt. Sol halva dagen. Den blir aldrig helt grön och fin. 

Svar:
Jag vet inte var i landet du bor. Men beroende på vilken art av bambu du har så är den härdig max till zon 2 eller 3. Den är känslig för allt för soligt läge. Särskilt vårvintersolens brännande strålar kan torka ut bladen eftersom rötterna inte kan kompensera avdunstningen om jorden fortfarande är frusen. Så hela plantan kan behöva skyddas med säckväv över vintern. Ett blåsigt läge är heller inte idealt för bambu eftersom det också torkar ut bladen. Är det tillräckligt jorddjup i bergsskrevan? Rötterna behöver gott om plats och den kan också behöva gödslas med jämna mellanrum. Låt nedfallna blad ligga kvar på marken då de frigör extra kisel som växten behöver.

Hoppas detta kan vara till någon hjälp så att ni får glädje av en friskt grön bambu.

Solveig Sidblad, hortonom maj 2023

Bambu Foto: Per Blomell

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar