Plocka egna frön

FRÅGA: Plockade frön från svartöga och tagetes i höstas. Hur gör jag för att få nya plantor i vår?

SVAR: Det finns vissa skillnader mellan de frön som du har plockat och de som du kan köpa i butiken. Största skillnaden är att du inte kan veta exakt hur plantorna kommer att bli. Fröfirmorna, som säljer frön, vet vem som är moderplanta till fröet och vem som är pollenlämnare, faderplanta. Grobarheten kan variera, men oftast gror egna frön bra, om de är tagna i rätt tid. Bevara dina frön torrt och svalt under vintern. Du sår de egna fröna på samma sätt som köpta. Svartöga sås någon gång i mars. Den är flerårig och kan även odlas som klängande krukväxt inomhus. Tagetes kan vara lagom att så i april, beroende på utvecklingstid. Så i såjord och ställ sådden vid en temperatur på ca 20–25 grader. Tagetes
sås ytligt och frön av svartöga täcks helt med jord. Håll sådderna fuktiga. När fröna har grott och börjat växa sänks temperaturen till under 20 grader, men med ljus placering. Skola om plantorna i vanlig planteringsjord. Toppa plantorna om du vill ha buskigare plantor. Avhärda plantorna på ett skyddat, skuggat ställe när det är 10–15 grader utomhus om dagarna. Ta in dem över natten. Plantera ut när frostrisken är över.

Henrik Bodin, Hemträdgården nr 1 2018

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar