Beskärning av valnöt

FRÅGA: Vi har ett valnötsträd, ca tio år gammalt. Det är ca fem meter högt och vi vill inte att det ska bli så mycket högre. Går det att beskära så att formen behålls och att det inte sticker iväg uppåt? Det är vackert och fick ersätta två försök med ginkgo, som inte ville växa. Vi bor i Göteborgstrakten.

SVAR: Att hålla ett valnötsträd, Juglans regia, på din önskade höjd av fem meter kommer att kräva en årlig beskärning. För ett valnötsträd blir normalt sett 15–20 m högt. Det skjuter långa och kraftiga årsskott. Valnötsträd blöder kraftigt och det har nästan ingen betydelse när på året man sågar eller klipper av en gren, så börjar det blöda. Helst ska man alltså inte beskära valnötsträd. Men ibland kan det bli aktuellt och då är det en fördel om man gör små snitt. Det betyder att man ska vara ute i tid och klippa bort årsskott eller såga bort grenar som bara är några år gamla. Lägg snittet vid en förgrening eller vid en knopp.

Bästa tidpunkten för beskärningen är under tillväxtperioden vilket ofta kallas för JAS (juli–augusti–september). I Göteborgsregionen kan perioden sträckas ut så att den är från juni till slutet av oktober. Har själv beskurit några valnötsträd där jag var tvungen att ta bort större grenar så att snittytorna blev över fem centimeter i diameter. Från dessa sår rann det sav i 2–3 veckor. Trots det verkar inte träden tagit någon skada varken på barken under snittytan eller rent allmänt i tillväxt. Och sårytorna vallar över fint.

Henrik  Bodin, Hemträdgården, nr6 2019

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar