Planera för doft

Fråga: Min mamma som har nedsatt syn bor i en seniorlägenhet i markplan med en plattsatt uteplats, ca 15 m², i västerläge, växtzon 3. I den ca 1,5 m breda växtbädden runt uteplatsen finns dubbla rader gul ölandstok. Nu önskar hon sig doftande växter. Tacksam för förslag, gärna lättskött.

Svar: Doft väcker minnen, vilka dofter tycker din mamma om? När man planerar för doft gäller det att täcka in så stor del av säsongen som möjligt med dofter men undvik att de krockar eller för många av starkt doftande växter. En del av ölandstoken sparas som en enhetlig inramning med lång blomning dock utan doft. Inled i mars–maj med den väldoftande, marktäckande lilla luktviolen. Den ackompanjeras av vårolvonet med sin utsökta doft och rosa blomning. I månadsskiftet maj–juni dominerar doften från kaprifol och dvärgsyrenen ’Palibin’ ger svag syrendoft. Det välformade, lilla stamträdet ger karaktär åt rabatthörnet. Luktpionerna står nu på tur och genom att välja två sorter med tidig respektive senare blomning blir fägringen och doftfröjden längre, t ex ’Edulis Superba’ och ’Sarah Bernard’. Nu är sommaren i full gång och hybridschersminen ’Mont Blanc’ blommar i vitt med doft av smultron. De aromatiska perennerna citrontimjan, stenkyndel och röd temynta inleder sina blomningar men här doftar hela växterna vid beröring. Sätt gärna rikligt med lökar av doftande pingstlilja ’Actaea’ som blommar i maj bland temyntorna. Rabatten kompletteras med doftande sommarblommor som t ex ringblomma och den oansenliga men underbart doftande luktresedan. Sensommarkvällar ger narcisstobakens höga, vita blomställningar karaktär och väldoft. Även vildkaprifolen blommar och sprider väldoft i slutet på sommaren. Slutligen svarta vinbär på stam som doftar året om vid beröring!

Lise-Lotte Björkman, Hemträdgården nr 2 2009

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar