Övervintra citronträd på bästa sätt

FRÅGA: När jag plockade in mitt citronträd från uterummet och ställde det i vardagsrummet började det växa. Hur sköter jag det på bästa sätt nu i vinter?

SVAR: Det var lite oväntat, för ofta brukar det trilla av en massa blad på citrusväxterna, när de kommer in på senhösten och hamnar i ett rum, som är mörkare och varmare än de är vana vid. Eftersom ditt träd verkar ha klarat denna flytt bra, så ska du sköta det som en vanlig krukväxt. Vattna, men sparsamt, låt jorden torka upp mellan vattningarna. Sänk gärna värmen i rummet som trädet står i, om det är möjligt. Medelhavsväxterna har lättare att klara våra mörka vintrar om de står svalt vid en temperatur på 5–10 plusgrader. Om ni vill hålla det varmare i rummet kan ni köpa en växtlampa för övervintring och hänga över växten. När solljuset är på väg
tillbaka kan du beskära trädet, så det inte blir för stort eller spretigt. Har det stått i samma jord flera år kan en omplantering rekommenderas.

Henrik Bodin, Hemträdgården nr 6 2017

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar