Odla lin

Fråga: Vi tänkte prova att odla lin hemma i vår trädgård. Vilka fröer ska man köpa? Behöver ganska mycket och det är lite frön i fröpåsar som finns i handeln. Kan man odla linfrön som man köper i matbutiken?

Svar: Förra året gick vävstugeföreningar ut centralt med att vi behöver odla mer spånadslin i Sverige och skickade ut fröpåsar till 10 kvadrat. Spånadslin odlas för tillverkning av lin (tyget). Har tyvärr inte hört hur det gick med odlingarna. Oljelin ger förgrenade plantor för att få många blommor och frökapslar som pressas till linolja. Produkter som man köper i matbutik har inte genomgått samma växtskyddskontroll som fröer och växtdelar som är tänka för odling. Finns risk för spridning av växtsjukdomar om linfrö från matbutik används.

Olssons frö säljer linfrö i större förpackningar ww.olssonsfro.se

Annica Larsdotter, FOR-rådgivare 2021

Här finns en kort förklaring om lin https://www.slu.se/globalassets/ew/org/centrb/pom/lin.pdf

Redaktören

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar