När ska man skörda persika?

Fråga:
Om man väntar med att skörda tills persikorna börjar mjukna, dröjer det inte länge förrän de  ligger på marken och/eller är moniliaangripna. Finns det någon tumregel för skördetid? Nu har jag plockat några som är stora men hårda. Har ingen aning om de kommer att mogna fram.
Vad är lämplig förvaringstemperatur?

Svar:
Min egen erfarenhet är att man bör ta persikan precis när man märker en liten förändring i hårdhet, alltså innan den känns riktigt mjuk. En tumregel brukar ju annars vara när den släpper lätt vid fästet om man vrider försiktigt. Men som du säger då kan det vara för sent.

Det går att plocka dem när de är hårda och eftermogna dem några dagar i rumstemperatur men de kanske inte uppnår full sötma då.  (Se upp för fruktflugor för de kommer som på beställning). Sen håller de sig bra i kylskåp 4-6 grader i minst en vecka. Men det förutsätter att de är utan skador, för minsta lilla skada gör att de fort ruttnar. Så persikor är verkligen en färskvara.

Solveig Sidblad, hortonom augusti 2022

Persikan Frost Foto: Solveig Sidblad

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar