Hur lång tid tar det innan olika frön gror?

FRÅGA: Jag sådde brytsockerärt och störbrytböna den 30 maj. Av dessa har enbart ett fåtal börjat gro nu efter två veckor. Hur lång tid tar de på sig för att gro? Ska jag reklamera utsädet? Är det för sent att så nytt nu?

SVAR: Ärter gror på 6–12 dagar i relativt varm jord; lägst 5 grader, men gärna 10 grader. Från sådd till skörd tar det 50–70 dagar. Bönor gror på 6–10 dagar i varm jord; absolut inte under 12 grader. Från sådd till skörd tar det 60–90 dagar. Beroende på var i landet du bor kan det kanske bero på att jorden inte var tillräckligt varm vid sådd och fröna därför har ruttnat bort. Så nya, men sätt en termometer i jorden först och kolla temperaturen. Testa även att stöpa fröna först: lägg dem i vatten i max 12 timmar och låt dem svälla innan du sår dem.

Lise-Lotte Björkman, Hemträdgården nr 3 2014

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar