Höga hallonsorter zon 5

FRÅGA: Nu väntar landen på att bli förberedda för sådd och potatis. Jag har en rund spaljé av armeringsjärn där jag odlat olika bönor. Skulle vilja ha högväxande hallon med god skörd som passar i zon 5. Finns det sådana?

SVAR: Låter spännande att sätta hallon i en spaljé. Om den står i ett skyddat läge vore det nästan bättre att sätta björnbär i spaljén. För björnbär blir högre och är svårare att hålla på plats utan spaljé. Dessutom är de svåra att beskära på ett smidigt sätt. Men för att återgå till frågan. En rekommendation är att sätta en rotspärr runt spaljén. Hallon kan annars sprida sig snabbt med rotskott. Det finns många sorter som blir mer högväxande. Är plantorna dessutom planterade i en näringsrikare jord blir de högre. Problemet uppstår när man ska plocka fram högväxande sorter som garanterat klarar sig i zon 5, för de säkra sorterna i kallare lägen blir ofta lägre. Efter lite uteslutande så skulle följande vanliga sorter klara sig i zon 5 och bli över 1,5 m höga. Den gula sorten ’Golden Queen’. Mild i smaken med ganska små bär. ’Ottawa’ som kan bli upp mot 2 m hög. Mindre bär som är svagt syrliga i smaken. Mormorshallon som blir över 1,5 m, ger stora röda hallon med lite sötaktig smak.

Henrik Bodin, Hemträdgården nr3 2021 https://svensktradgard.se/

Foto: Henrik Bodin

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar