Byta ut hallonen mot rosor

Fråga: Jag är kolonist i Skarpnäcks Koloniförening. Har en lång radda med hallonbuskar, som börjar se lite risiga ut och ger ganska lite bär. Tänkte därför ta bort en del och plantera några trevliga buskrosor istället. Skulle bli tacksam för lite tips hur jag skall göra för att lyckas med rosorna.

  • Vad behöver jag göra med jorden?
  • Kan rosor trivas där det stått hallon tidigare?
  • När skall man plantera rosorna?
  • Och vilka rossorter skall jag satsa på? Vill helst ha gammaldags, doftande buskrosor som är tåliga och snabbväxande.

Svar: Javisst kan du ha rosor där du haft hallon. Men det är förstås alltid bra att förbättra jorden när man nyplanterar. I Skarpnäck är det ju ganska lerigt så det är bra att blanda upp det övre jordlagret med kompost eller barkmull. Och luckra jorden minst två spadtag djupt eller plantera i lite upphöjda bäddar för att få bättre dränering. Krukodlade rosor kan planteras hela säsongen bara det inte är för varmt och torrt. Barrotade rosor planteras i september eller april/maj.

Nedan följer några lämpliga förslag på friska och härdiga både gammaldags och moderna buskrosor. Tänk på att de flesta buskrosor har ett ganska utbrett växtsätt, så de behöver lite plats.

Gammaldags buskrosor:

Mme Hardy, vit damascenaros

Ispahan, rosa damascenaros

Jacques Cartier, rosa portlandros

Mme Boll, rosa portlandros

Salet, rosa mossros

Mme Plantier, vit albaros

 

Moderna buskrosor, mycket friska och härdiga:

Therese Bugnet, rosaröd vresros

Louise Bugnet vit med rosa strimmor, vresros

Solveig Sidblad, Koloniträdgården nr 5 2008

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar