Angrepp på broccoli och ruccula

Fråga: Det är någon larv som äter på bladen på min broccoli och min ruccula. Vad kan det vara och hur blir man av med dem?

Svar: Det är lite svårt att säga exakt vad det kan vara utan bild. Finns många insektslarver som tycker om kål. En av dem är kålmal (Plutella xylostella) vilket det skulle kunna vara i år, 2019. För vissa år blir det en massförekomst av denna lilla oansenliga malfjäril som är grå beigefärgad och cirka 10-15 millimeter lång. 2019 är ett sådant år då det blåste in många vuxna fjärilar tidigt på säsongen, till Sverige från våra grannländer på andra sidan Östersjön. De lägger ägg på kålväxter av olika slag och larverna som är grå-gröna lever i första hand på bladundersidorna. Där äter de bort alla lager av bladet utom det översta.

Bästa sättet att skydda sina kålväxter oavsett vilken insekt det handlar om är täckning med fiberduk. Lägg på fiberduken direkt efter plantering eller sådd. Låt den ligga på växterna hela säsongen. Var noga så det inte finns några springor vid marken där skadeinsekterna kan krypa in. Har man stora odlingar eller inte vill använda fiberduk kan man behandla med en bakterie (Bacillus thuringiensis) som dödar larverna. Produkterna ,med denna bakterie, som man kan köpa heter Larvskydd eller Turex. De flesta garden centers kan beställa hem produkten. Det går även att beställa direkt på internet hos någon av de firmor som säljer nyttodjur.

Henrik Bodin, FOR-rådgivare 2019

Foto: Henrik Bodin
Foto: Henrik Bodin

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar