Sätt igång beredskapsveckan

Inför beredskapsveckan (v.39) har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) publicerat en uppdaterad checklista om mat som mättar, ger bra energi och går att förvara länge, samt vikten av att ta vara på frukt och bär. Temat för 2024 års beredskapsvecka är ”Sätt igång!”

Den nya versionen av broschyren “Om krisen eller kriget kommer” planeras att skickas ut i november (v.47) och tar upp hur svenska hushåll kan förbereda sig på händelser som militära konflikter, it-attacker och extremväder.

I den uppdaterade broschyren “Om krisen eller kriget kommer” (delades först ut till svenska hushåll 2018), ska det denna gång även finnas  information om fritidsodlings betydelse vid planering inför kris eller krig. Det är kunskapen som är viktig och om du behöver vara ansvarig för din egen matproduktion, krävs det en ganska stor del kunskap. Det är här som en organisation som FOR blir betydelsefull. Fritidsodlingens riksorganisation har sedan starten 1989 stått för oberoende rådgivning inte bara till alla sina medlemmar utan också till hela Sveriges befolkning, alla som vill och behöver kunna odla. 

“Målet med Sveriges livsmedelsberedskap är att alla ska ha tillräckligt med vatten att dricka och mat att äta även vid kris och krig. Det är inte så enkelt som att bara bygga upp livsmedelslager.

Vi behöver mat och dricksvatten för att samhället ska fungera. Livsmedelsberedskap handlar om att se till att vi har tillgång till mat och vatten även under olika typer av kriser – och i yttersta fall krig. Många behöver bidra i arbetet, från myndigheter och kommuner, till livsmedelsföretag och privatpersoner”.

Checklista mat hos MSB

Webinarie om beredskap, med Koloniträdgårdsförbundet, den 24 september 2024, kl. 18:00

Föreläsare: Ulrika Flodin Furås, chefredaktör för Koloniträdgården, föreläsare och författare till flera böcker om stadsodling, inkl Stadsodlingens historia.

Detta webbinarium arrangeras i samarbete med Studiefrämjandet. Det spelas in och publiceras efteråt på Koloniträdgårdsförbundets blogg ”På gång”