Årets Pollinatör utsedd!

Pollinera Sverige delade måndagen 9 september ut pris till Årets Pollinatör Mattias Hammarstedt från Hela Sverige blommar tillsammans med hedersutmärkelser till Jan Wester, Slåttergubben och Emil V Nilsson, Rävbacken för deras arbete med att öka den biologiska mångfalden och gynna pollinerande insekter.

Utmärkelsen Årets Pollinatör delades ut under ett event på Bee Urban Evolution Lab i Stockholm. Detta år hade Pollinera Sverige även valt att dela ut hedersutmärkelser till två mycket förtjänta mottagare. Den välmeriterade juryn valde bland 20-talet nominerade. Medan Mattias Hammarstedt och hans projekt Hela Sverige blommar inspirerat lantbrukare att så in blommor i jordbrukslandskapet har Jan Wester och Emil V Nilsson bidragit till att öka den vilda floran.

Mattias Hammarstedt, Hela Sverige blommar

Juryns motivering; “Hela Sverige blommar, som med stark vilja och stor uthållighet drivits av Mattias Hammarstedt, har vuxit från lokalt pionjärprojekt till en framgångsrik nationell rörelse som genom samarbete och förenkling engagerat en stor mängd lantbrukare i Sverige att så växter för pollinerande insekter. Hela Sverige blommar har kraftfullt bidragit till att vi idag ser allt fler blommande fältkanter och trädor i Sveriges odlingslandskap.”
Hela Sverige blommar

I jury hittar vi 

Ulf Nilsson, Fritidsodlingens riksorganisation FOR och

Erik Hansson, Rikare trädgård / Fritidsodlingens riksorganisation FOR

Isak Isaksson, Naturskyddsföreningen
Per Bengtson – SLU Centrum för naturvägledning
Sofia Cele, Uppsala universitet
Ola Jennersten, tidigare WWF
Jenny Henriksson, Jordbruksverket
Niklas Johansson, SLU Artdatabanken
Maj Rundlöf, Lunds universitet
Moa Pettersson, SLU Artdatabanken
Lotta Fabricius Kristiansen, SLU Råd Nu/ Pollinera Sverige