Pressbilder

Odlingsrapporten om fritidsodlingens omfattning i Sverige, beställd av FOR från Novus, lanseras i oktober 2024. Då kommer ni få ta del av färsk statistik om fritidsodling. Rapporten kommer att finnas för nedladdning under ”Press”, for.se/press

Hälften (51%) av Sveriges vuxna befolkning är intresserade av trädgård och odling, intresset har ökat för fyra av tio (38%) under de senaste fem åren. Detta är en större andel än vad vi har sett i tidigare undersökningar.

Av alla med odlingsmöjlighet odlar 76 procent något ätbart

Våra trädgårdar kan stärka Sveriges livsmedelsförsörjning
Inför beredskapsveckan lyfter Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR) vikten av att inkludera fritidsodling som en del av Sveriges livsmedelsberedskap. 

En yngre generation tar förhoppningsvis vid
Det är de yngre generationerna som ökar sin odling mest. Detta indikerar att framtiden för odling och självförsörjning borde se ljus ut i Sverige. 

De vanligaste grödorna inkluderar tomater (54%), kryddgrönt (48%), äpplen (47%) och rabarber (46%) – grödor som många kan relatera till och som är enkla att odla hemma.

Bland de 35 procenten som odlar potatis täcks hushållets årsbehov till 28 procent av egen odling.

Odlingslotter Måndalen Mjölby

Foto Ulrika Flodin Furås

Odla i gemenskap

Inger Ekrem Ordförande Fritidsodlingens riksorgansiation inger.ekrem@for.se 08-792 23 40 Mobil: 0705-33 33 57 (ej sms)
Lise-Lotte Björkman Projektledare och författare Odlingsrapporten lise-lotte.bjorkman@for.se 070-293 30 85
Ulf Nilsson Hortonom, AGr. Dr. Verksamhetsledare FOR ulf.nilsson@for.se 08-556 930 81
Ulrika Flodin Furås Chefredaktör för Tidningen Koloniträdgården ulrikaff@koloni.org 070-6506816

 10-15 procent av den gröna trädgårdsytan beräknas bestå av köksväxter, frukt och bär med flera nyttogrödor

Att odla egen mat för att stärka sin matsäkerhet handlar till stor del att odla grödor som är enkla att förvara efter skörd. En sådan gröda är till exempel ärtor och bönor, dessa kan torkas efter skörd och går därför väldigt lätt att förvara i burkar i rumstemperatur. Ärtor och bönor är dessutom ett lättodlat proteinrikt livsmedel.

 När det gäller egna frukter och bär, så odlas strax över 60 procent av årsbehovet av den specifika grödan man har i trädgården.

Att odla ätliga växter är det som flest (38%) rankar som viktigast i sin trädgård.