Skötsel av julros

Fråga:
Jag fick en vacker julros i februari, tanken är att den ska planteras ute i trädgården. Jag har flera undringar angående skötsel medans den är inomhus och när är det dags för flytt. Jag vattnar den underifrån och klipper gamla blad och blommor, den har blivit ganska gles då. Vad gör jag för fel eller är den på väg in i en viloperiod. 

Svar:
Julrosor trivs inte inne i våra mörka, varma, torra hem. Det är helt naturligt att bladen blir fula och plantan gles. Börja ställ ut den när det är plusgrader ute och ta in den när det är risk för minusgrader. När det är plusgrader dygnet om ute kan du plantera ut julrosen. Växten trivs bäst i en mullrik, fuktighetshållande jord på en skuggigare plats. Till hösten har den rotat sig ute och klarar av en vanlig Svensk vinter. 

Henrik Bodin FOR-rådgivare mars 2023

Julros Foto Solveig Sidblad

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar