Rosenhallon

Fråga:
Vi har ett par små busk-liknande växter på vår sommarstugetomt som min hustru misstänker kan vara av en invasiv art, och undrar om ni kan hjälpa oss att identifiera dem. Växterna finns på en ganska vindskyddad plats, i halvskugga av många tallar. Marken är varken särskilt fuktig eller särskilt torr.

Jag har försökt identifiera dem själv med Google Images men fick inga bra träffar. Bladen identifierades som vinranka, men blomman som någon slags ros.

Svar:
Detta är rosenhallon, Rubus odoratus, en nära släkting till våra vanliga hallon. Den beter sig också som vanliga hallon. Blommar på fjorårsskott och sprider sig med utlöpare. Den får små hallonlika men smaklösa frukter. Fjolårsskotten klipps bort på hösten när de blommat.

Den räknas  inte till de listade invasiva arterna men eftersom den sprider sig med utlöpare behöver den ändå hållas efter genom att gräva upp skott som breder ut sig t ex i gräsmatta eller rabatter. 

Solveig Sidblad, hortonom juni 2022

Rosenhallon Foto: Solveig Sidblad

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar