Vilken växt?

Fråga: En blå blomma kom upp utanför rabatten i höstas. Den blommade sent i september och jag vet inte vad det är för något. Nu kommer den på två helt andra ställen i trädgården. Vad är det för växt?

Svar: Det är en ballongblomma, Nicandra physalodes. Den har dykt upp på många ställen i år, även i min trädgård. Kanske följer den med fågelfrö. I den virtuella floran, som hittas på internet, kan man läsa att ballongblomma är en odlad art som tillfälligt kan påträffas på avfallsplatser och ruderatmarker, men även på andra kulturpåverkade platser. Den härstammar från Peru i Sydamerika. I trädgården odlas ballongblomma ibland som ettårig rabattväxt.

Ann-Catrin Thor, Hemträdgården nr 4 2012

Foto: By Kurt Stüber [1] – caliban.mpiz-koeln.mpg.de/mavica/index.html part of www.biolib.de, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8317

Fritidsodlarna (FOR) förespråkar och sprider kunskap om hållbar odling och arbetar för minskad användning av växtskyddsmedel. I Sverige finns 2,5 miljoner trädgårdar och mer än 50 000 kolonilotter. 2014 omsatte fritidsodlingen 15 miljarder och totalt motsvarar trädgårdarna en yta lika stor som hela Blekinge.

Frågor och svar inom samma kategori

Andra frågor och svar