SEMINARIUM 1

Torsdag 27 mars förmiddag

Svensk trädgårdshistoria – vad gör vi med den?

Forskning, bevarande och skötsel

Äntligen finns mycket av svensk trädgårdshistoria dokumenterad – en historia som sträcker sig från förhistorisk fram till 2000-tal. Ett storverk i tre delar framtaget av landets främsta inom sina områden. Genom att förstå vår trädgårdshistoria och forskningen bakom kan vi förvalta kunskapen och bättre bevara och sköta trädgårdsarvet nu och in i framtiden.

Vad har vi med oss från förr i dagens parker och trädgårdar. Hur går man tillväga för att få fram information? Vad är nyttan med den trädgårdshistoriska kunskapen? Kan man bevara och förvalta samtidigt som man utvecklar och anpassar till rådande förhållanden och krav? Kan nuvarande skötsel gå hand i hand med det historiska arvet? Frågeställningar som seminariet lyfter och praktiskt belyser med hjälp av den levande kulturmiljön i Stensjö by i Oskarshamn i Småland.

Kom och fyll på med värdefulla insikter, kunskaper och erfarenheter till yrkesrollen i både större och mindre, pågående som nya projekt, allt för en levande trädgårdshistoria. Kunskap är lätt att bära men de tre böckerna ni som seminariedeltagare kan förbeställa förmånligt väger lite mer att ta med hem. Se bokerbjudandet nedan!

Catharina Nolin, professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet med en forskningsinriktning som omfattar 1800- och 1900-talens trädgårdar och parker, lekplatser och begravningsplatser. Hon har skrivit de två inledande kapitlen i Svensk trädgårdshistoria. 1800- och 1900-tal. Hon är också aktuell med Kvinnliga trädgårdsarkitekter i Sverige. En yrkesroll växer fram (utgiven 2024).

Maria Flinck trädgårdsantikvarie, hedersdoktor vid Göteborgs universitet och författare till bl a Historiska trädgårdar, att bevara ett föränderligt kulturarv (utgiven 2022). Foto: Jerry Malmberg

Frida Persson är trädgårdsmästare i kulturreservatet Stensjö by, en oskiftad by i nordöstra Småland. Där har hon sedan 2020 arbetat med att återskapa byns trädgårdar och det gamla odlingslandskapet, som det såg ut kring sekelskiftet 1900.

09.10     Välkommen och inledning

09.15     Varför skriva en trädgårdshistoria?
Samtal mellan moderatorn och några av författarna. Vilken kunskap har samlats i de tre banden om Sveriges trädgårdshistoria? Hur ser efterfrågan på kunskapen ut? Vem är målgruppen, vem tycker ni speciellt ska ta del av kunskapen, var gör den störst nytta?

09.30   Historisk odyssé genom 1800- och 1900-talets trädgårdar och parker
De viktigaste skeendena under tidsperioden som man som forskare vill lyfta och hur de tolkas och används idag, Catharina Nolin, trädgårdshistorisk forskare, författare och professor vid Stockholms universitet

10.00    Skillnader i historieforskningen för olika ändamål. Vad är viktigt att bevara?  Dialog mellan Catharina Nolin och Maria Flinck

10.15     Fika med smörgås

10.45    Forskning som bakgrund vid dokumentation och bevarande av historiska trädgårdar.
Nödvändigheten av specifik källforskning om varje enskild trädgård, Maria Flinck, trädgårdsantikvarie och författare

11.15     Hur kan samarbetet mellan forskaren och trädgårdsmästaren se ut?
Dialog mellan Frida Persson och Maria Flinck

11.30     Hur återskapas trädgårdarna i Stensjö by?
Hur används forskning i det praktiska arbetet? Frida Persson, trädgårdsmästare vid Stensjö by

12.00    Samtal, diskussion och frågor.  Hur bevaras och utvecklas historiska trädgårdar? Vilka trädgårdar bevaras i dag och vilka bevaras inte – vad kommer framtidens trädgårdshistoriska forskare att ha för källor att studera? Vem gör urvalet och på vilka grunder – eller avgör slumpen? Vilka dokumentationer har gjorts som underlag för urval? Vilken lagstiftning om dokumentation av trädgårdar finns? Vem avgör vilka trädgårdar som är värda att bevaras? Vad gör Riksantikvarieämbetet, länsstyrelser, länsmuseer, kommuner, privata ägare med flera? Vilka kunskapsluckor finns fortfarande och vilken forskning saknas?

12.20     Avslutning

Moderator: Elisabet Svalin Gunnarsson, författare, kulturvetare och fotograf, Kulturträdgården AB                                                                Seminariet görs i samarbete med Kungliga Vitterhetsakademien

Bilder från Stensjö by. Fotograf bild 1. Erik Stensiö övriga tagna av Frida Persson

Bokerbjudande till deltagare i seminariet om svensk trädgårdshistoria
Alla som deltar i seminariet erbjuds att köpa de tre böckerna om svensk trädgårdshistoria till rabatterade priser. Böckerna förbeställs och hämtas med bifogad faktura i samband med ert seminariedeltagande. Förbeställ här!

Del 1. Svensk trädgårdshistoria. Förhistoria och medeltid, Anna Andréasson Sjögren, Jens Heimdahl & Matti Wiking Leino, 200 kr (289 kr)

Del 2. Svensk trädgårdshistoria. 1500 till 1800, Åsa Ahrland, Maria Flinck & Jens Heimdahl, 340 kr (489 kr)

Del 3. Svensk trädgårdshistoria. 1800- och 1900-tal, Allan Gunnarsson, Eva Gustavsson, Åsa Klintborg Ahlklo, Catharina Nolin, Inger Olausson & Matti Wiking Leino, 300 kr (450 kr)

Paketpris – alla tre böckerna 780 kr (1 228 kr)