Kategorier
< Alla ämnen
Utskrift

Ligusterhäck med fula blad

Fråga: Har en stor ligusterhäck som dom senaste åren blivit offer för någon som äter på bladen. Vad kan jag göra att rädda min liguster?

Svar: Det som syns på bladen är väldigt typiska skador orsakade av öronvivel (Otiorhynchus). Det är de vuxna skalbaggarna som gör dessa bladskador. Ur växtperspektiv är dessa skador ofarliga för etablerade växter. Nysatta växter kan fara illa. Skador orsakade av öronvivellarverna är betydligt allvarligare. För skalbaggens larver äter på växtrötter. Och är det många larver kan de äta upp alla sugrötterna på en planta vilket leder till att växten dör. Öronvivel går att bekämpa med hjälp av insektsnematoder (säljs ofta under namnet Nemasys). Det är små rundmaskar som man vattnar ut över området där man misstänker att det finns skalbaggslarver. De söker sedan upp skalbaggslarverna och dödar dessa. Följ anvisningarna på förpackningen för lyckas resultat.

I faktabladen som finns på länken går det att läsa mer om öronvivel. http://www.tradgard.org/kunskap/kunskapsbank/faktabladen/34_oronvivel.pdf

Henrik Bodin, FOR-rådgivare 2021

Foto: Henrik Bodin
Tidigare Larver på jordgubbar
Nästa Limremsor mot vad?
Table of Contents